Wat heb je allemaal nodig om te kunnen simracen?

Wanneer je wilt gaan simracen en hiervoor de spullen wilt gaan aanschaffen zal je merken dat je snel overweldigend wordt door alles wat er te verkrijgen is. Van racesturen tot pedalen en van racestoelen tot shifters (schakkelbakken). Er is zoveel vekrijgbaar, dat je snel de bomen door het bos niet meer ziet. We begrijpen hoe je je voelt en hebben daarom alles uitgebreid opgeschreven zodat je precies weet wat je nodig hebt om te kunnen simracen!

 • Racestuur
 • Pedalen
 • Shifter
 • Rig
 • Playseat
 1. PC/Console

De meeste mensen gaan racen op een game pc of op een console zoals een Xbox Series X of Playstation 5. Een van de twee heb je sowieso nodig om te kunnen racen met een racestuur. Het maakt niet uit of je gamed op een pc of op console wat op voor alle platformen zijn er geschikte racesturen beschikbaar.

 1. Beeldscherm/monitor

Zonder beeldscherm kan je niet racen. Gelukkig zijn er voldoende game beeldschermen verkrijgbaar die perfect geschikt zijn voor simracing. Je hebt verschillende opties. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een 1 scherm, meerdere schermen, platte schermen of curved schermen. Een goede optie is een beeldscherm 32 inch met IPS of VA paneel, curved en een verversingsnelheid van 160hz minimaal. Een goede optie is de Samsung Odyssey G5 LC32G55TQWUXEN of de MSI Optix MAG 322CQR.

 1. Het racestuur

Een racestuur is het belangrijkste onderdeel wanneer je wilt gaan simracen. Hiermee bepaal je namelijk welke kant het voertuig opgaat en dat is natuurlijk wel noodzakelijk als je gaat racen. Grofweg heb je twee type sturen. Racesturen met force feedback en sturen zonder force feedback. En dit force feedback is best belangrijk. Wanneer je stuur hier niet over beschikt zal je namelijk een hele andere race-ervaring krijgen. Force feedback zorgt er namelijk voor dat je tegendruk voelt op je stuur waardoor je meer kracht moet zetten om te kunnen sturen, je voelt de trillingen als je over de curbs heengaat en je voelt het bijvoorbeeld als je minder grip begint te krijgen op het circuit. Een racestuur met force feedback geeft je het gevoel alsof je in een echte race auto zit en mag eigenlijk niet ontbreken.

 1. Pedalen

Niet alleen een racestuur is belangrijk: ook de pedalen. Je moet natuurlijk wel gas kunnen geven. Hoewel je ook kan rijden zonder pedalen is het wel aan te raden om pedalen erbij te nemen. Dit maakt het racen een stuk leuker. Bij voorkeur kies je voor pedalen die zo realistisch mogelijk aanvoelen met weerstand. Hierdoor lijkt het namelijk net alsof je echt in een raceauto zit. De Thrustmaster T-LCM Pedaalset met Load Cell techniek is een echte aanrader maar kan voor beginnende racers misschien ook wat prijzig zijn.

 1. Shifter/schakelbak

Om de race-ervaring helemaal compleet te maken heb je ook een shifter/schakkelbak nodig. Met een schakkelbak worden wordt je simrace-ervaring nog wat realistischer. Een shifter gebruik je om te kunnen schakelen, bijvoorbeeld als je aan het Rally rijden bent.

 1. Racestoel

Een racestoel, soms ook wel simrig of racing rig genoemd maakt je race-setup helemaal af. Een racestoel is een stoel die ontzettend veel lijkt op de stoel van een echte (race)auto. Deze stoelen zijn speciaal gemaakt zodat je racestuur en pedalen er goed op kan bevestigen. Dit maakt het racen een stuk comfortabeler en realistischer. Je hebt zowel racestoelen waarmee je kan zitten zoals in een F1 cockpit zoals de PlaySeat F1 Pro of sim rigs waarmee het netlijkt alsof je een rally auto aan het rijden bent. Racestoelen zijn in lengte en diepte verstelbaar. Hierdoor kan je de stoelen precies zo aanpassen zoals jij wilt.

 1. Racespellen

Wanneer je alles van de lijst hebt ontbreekt er nog meer 1 ding: een race game. Er zijn ontzettend veel verschillende racegames die je kan spelen. Kies bijvoorbeeld voor F1 2022, Gran Turismo 7, Asseto Corsa, iRacing, Dirt Rally, Forza Horizon en nog veel meer. Veel plezier met racen!

Race-stuur.nl
Logo